top of page
  • Writer's pictureENSEMBLE

Vähemmistöt hybridisodan pelinappuloina

Toni Hast

Käsi kädessä kehityksen kanssa kulkevat sen luomat mahdollisuudet toistemme satuttamiseen.

Hybridi operaatioiden käyttö kansainvälisissä konflikteissa on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana merkittävästi, vaikka se on ollut läsnä jo historian syövereissä. Hybridisodankäynti termin luojan, Frank Hoffmanin mukaan se on sotilaallinen strategia, johon lukeutuu tavanomaista sodankäyntiä, epätavanomaista sodankäyntiä ja kybersodankäyntiä. Eri työkälyjä näihin metodeihin ovat esimerkiksi valeuutiset, painostava diplomatia, äänestyksiin vaikuttaminen sekä lakimuutos sodankäynti, jolla pyritään kansainvälisissä oikeusjärjestelmissä luomaan yliotetta vastustajasta. Hybridi sodankäyntiä ja sen metodeja voivat käyttää niin valtiolliset ja ei valtiolliset toimijat, joten hybridi terrorismi luetaan mukaan tässä artikkelissa. Hybridisodankäynti, hybridi operaatiot, hybridi vaikuttaminen ja muut variantit ovat kiisteltyjä termejä niiden suuren vaihdettavuuden ja samankaltaisuuksiensa vuoksi, mutta niiden käyttö sateenvarjo termeinä on hyvin yleistettyä, joten niiden käyttö tässä kirjoituksessa oikeutettakoon.


Kun vihamielinen valtio tai muu kansainvälinen toimija haluaa luoda kaaosta liberaalidemokraattiseen valtioon, usein paras paikka iskeä on demokratia itsessään.

Poliittisen keskustelun polarisointi ja täten hyödyllisen kehityksen ja keskustelun hidastaminen antaa ulkopuoliselle vallalle mahdollisuuden vaikutuksentekoon. Vuoden 2015 maahanmuutto kriisin jäljiltä monessa liberaalidemokratiassa oppositio politiikka sai varteenotettavan kohteen syntipukki metodille maahanmuuttajien, ja täten vähemmistöjen muodossa. Tämä kahtia jakava poliittinen keskustelu sai tuulta alleen bottifarmien ja valeuutisten luoman mielipidevaikuttamisen vuoksi, joka myös osaksi on mahdollistettu sosiaalisen median luoman kaikukammio periaatteen myötä. Joissain tapauksissa oppositio populistit ovat yhdistetty politiikkaan, joka tukee esimerkiksi Venäjän kansallista intressiä. Yhdysvaltojen tiedustelun mukaan, Venäjä on ollut osallisena monien Euroopan maiden sisäpolitiikkaan rahoituksen muodossa, rahoittaen eurooppalaisen integraation vastaista populismia. Tämä on ensimmäinen instanssi, jossa vähemmistöt ovat pelinappuloita hybridi operaatioiden keskipisteessä. Heidän edullaan ja asemallaan käydään poliittista sotaa, jonka lopputulema voi hyödyttää ulkopuolista vaikuttajaa, ja liberaalidemokratioiden standardit maahanmuuttoa ja vähemmistö oikeuksia kohtaan joutuvat testiin. Toinen instanssi maahanmuuttajien hyväksikäytöstä hybridisodankäynnissä tapahtui viime vuonna, kun Valko-Venäjä loi laittomia maahanmuutto virtoja Euroopan Unionin vastaisilla rajoillaan. Valheellisten lupauksien toivossa Valko-Venäjään saapuneet maahanmuuttajat sijoitettiin rajalle, jossa heitä odotti karu arki Euroopan Unionin heräämisestä kyseistä hybridi


1 / Crișan, M. (2019). Migration in the Kremlin's Disinformation War. BULLETIN OF" CAROL I" NATIONAL DEFENCE UNIVERSITY, 8(3). 2 / US: Russia spent $300M to covertly influence world politics. (2022, SYYSKUU 13). AP NEWS. 3 / Filipec, O. (2022). Multilevel Analysis of the 2021 Poland-Belarus Border Crisis in the Context of Hybrid Threats1. Central European Journal of Politics, 8(1), 1-18.

34 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Avoin kirje sateenkaarinuorille

Juno Keijupuro Kirjoitan jokaiselle sateenkaarinuorelle näin kokemusasiantuntijan roolista, asioista, jotka olen omalla matkallani oppinut. Kirjoitan asioista, jotka olisin ehkä nuorempana toivottu, e

Comentarios


bottom of page