top of page
  • Writer's pictureENSEMBLE

Avoin kirje sateenkaarinuorille

Juno KeijupuroKirjoitan jokaiselle sateenkaarinuorelle näin kokemusasiantuntijan roolista, asioista, jotka olen omalla matkallani oppinut. Kirjoitan asioista, jotka olisin ehkä nuorempana toivottu, että minulle olisi joku sanonut. Toivon sinun kuitenkin tiedostavan, että minullakin on vielä paljon ymmärrettävää ja koettavaa. Jokainen kokemus ja uuden ihmisen kohtaaminen opettaa ja uskon, että minäkin voin jatkaa tiedon saamista muilta.


Toivon, että tiedät olevasi arvokas yksilö, joka ansaitsee kunnioitusta. Oli kyse sitten sukupuoli-identiteetistä tai -ilmaisustasi, seksuaalisuudestasi, romanttisuudestasi tai ihan mistä vaan. Sinä. Ansaitset. Kunnioitusta. Ja sinulla on oikeus saada sitä.


Äläkä anna kenenkään väittää, että pyydät liikaa tai olet jo saanut “tarpeeksi”. Olen kyllästynyt kuuntelemaan vanhempien ihmisten kommentteja siitä, ettei voi vaatia asioiden parantamista, koska ne ovat parantuneet viime vuosikymmeninä niin huomattavasti. Onneksi ne ovat, olen siitä kovin kiitollinen, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö tilannetta voisi vielä parantaa.


Sama asia pätee kiusaamiseen. Sinä ansaitset turvallisen ympäristön, riippumatta siitä, missä olet. Kukaan ei saa rikkoa rajojasi tai väheksyä kokemuksiasi syrjinnästä. Sinä olet ainoa, joka voi kertoa miltä muiden kohtelu sinusta tuntuu. Jos koulussasi ei oteta kiusaamista tosissaan ja puututa siihen niin, että se oikeasti loppuu, voit myös taistella itsesi puolesta. Sen ei todellakaan kuuluisi olla näin. Kenenkään lapsen tai nuoren ei pitäisi pelkästään itse puolustaa itseään kiusaamiselta vaan se on vastuussa olevien aikuisten tehtävä. Valitettavasti silti useat joutuvat puolustamaan itse itseään, koska aikuiset eivät siihen joko pysty tai vain halua ottaa osaa. Muista kuitenkin, ettei sinun ole pakko jäädä tilanteeseen, vaan sinulla on mahdollisuus voit myös pyrkiä vaihtamaan luokkaa tai koulua.


Jos sinulla on aikaa, energiaa ja resursseja, voit muuttaa asioita myös itse. Jos kiusaamiseen ei puututa sinun koulusi aikuisten osalta, voit pyytää joltain muulta turvalliselta aikuiselta apua tai yksin ottaa yhteyttä esim. anonyymisti rikosuhrinpäivystys chattiin.


Myös opettaja, huoltaja tai muu aikuinen voi olla kiusaaja. Ja sinun ei tarvitse sietää heidän syrjintäänsä, vaikka tilanteessa voi olla monista syistä vaikeampi kertoa tai pyytää apua. Jos opettaja tai muu koulun tai työpaikan henkilökunnan jäsen syrjii sinua voit olla yhteydessä tasa-arvo valtuutettuun. Jos huoltajasi syrjivät sinua eikä sinulla ole turvallinen asuinpaikassasi voit tehdä itse, pyytää ystävääsi tai turvallista aikuista tekemään sinusta lastensuojeluilmoituksen.


Kaikista tärkeintä: älä jää yksin! Jos et löydä ympärillesi omasta läheltäsi samanmielisiä turvallisia ihmisiä, heitä voi löytää vaikkapa netistä ja vertaistuki chateista. Verkkonuorisotalo Loisteessa voit olla yhteydessä mm. toisiin nuoriin ja nuorisotyöntekijöihin. Sinuiksi ry:n nettisivuilta löydät mm. tietoa, vertaistuki chatteja, anonyymeja kysymyspalstoja ja asiantuntijoiden sinuiksi puhelinpäivystyksen. Sukupuolenmoninaisuuskeskus tarjoaa asiantuntijoiden puhelin- ja sähköpostineuvontaa, lähi- ja etävastaannottoja, vertaiskeskusteluja ja nuorten chatin. Tukinet:stä löydät vertaistuki chatteja mm. sateenkaareviin, ihmissuhde, väkivalta ja mielenterveysteemoihin. Tässä oli vain muutama esimerkki, joista olen itsekin saanut paljon apua. Ja netti on pullollaan muitakin järjestöjä, jotka tarjoavat ilmaiseksi anonyymisti ja luottamuksellisesti ammattitaitoista apua.


Sateenkaarinuoret kärsivät usein myös mielenterveysongelmista, joihin avun pyytäminen on usein raskasta ja vaikeaa. Sinä kuitenkin ansaitset voida hyvin ja voit aloittaa avun hankkimisen pienin askelin. Netissä voit puhua anonyymisti esim. sekasin chatissä. Koulussasi voit puhua luottamuksellisesti kuraattorille, koulupsykologille tai terveydenhoitajalle. Kun kaipaat akuutisti apua voit soittaa hätänumeroon 112 tai anonyymiin kriisipuhelimeen numerossa 09 2525 0111.


Toivon, että jokainen sateenkaarinuori tietää olevansa tärkeä ja rakastettu. Jokainen pieni teko, oli se sitten ystävällinen hymy tai sana, tekee maailmasta paremman paikan.47 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page